Bő-olajos hétvége
Mivel a héten felelevenítettem nem is oly régi japán emlékeimet, és írtam a krokettekről, annyira megkívántam, hogy eldöntöttem ezen a hétvégén tartok egy deep-fry ünnepet! Elő az ötliteres spórolós olajbödönökkel! És persze hozzá a 60 tekercs papírtörlővel...
Adjunk hát a koleszterinszintünknek, lássuk a menüt:
- japán curry-s krokett カレーコロッケ
- káposztás-darált húsos rántott hús キャベツメンチカツ
- sajots-darált húsos rántott finomság チーズメンチカツ
Az ilyen bő olajban sütött ételekhez nagyon jól illik a már korábbi receptben is leírt okonomiyaki-szósz és a nyers, vékonyra vágott káposzta. Én is ezzel fogyasztottam, és nagyon finom volt! :)
Recept
Japán curry-s krokett
Hozzávalók
- curry maradék
- kevés liszt
Elkészítés
A maradék curry-t összeturmixoljuk, lehetőleg kevés folyadékkal, majd kevés liszttel összekeverjük, a lényeg, hogy formázható legyen. Az enyém most kicsit lágy maradt, de még éppen be tudtam panírozni. Bő olajban két-három perc alatt kisütjük, közben egyszer megfordítjuk.
Megjegyzés: a japán curry kicsit különbözik ízben is és kinézetben is az indiaitól. Általában marhahúsból készül, burgonya és répa van még benne. Most én curry-kockét használtam fel az elkészítéséhez, amit Japánban vettem. Ez a kocka itthon is kapható az ázsiai élelmiszerboltokban, azonban kicsit borsos az ára (kb. 1300 Ft), és csak egyszer használható fel, amiből körülbelül 4-5 adag étel lesz. Legközelebb viszont majd enélkül szeretnék curry-t főzni, és akkor majd a receptet is felteszem (persze csak ha sikerül eltalálni a fűszerezést...).
Kápoasztás-darált húsos rántott hús
Hozzávalók
- fél fej kisebb káposzta
- 25 dkg darált hős (bármilyen, én most pulyka darált húst használtam)
- só, fehérbors
Aprítógépbe tesszük a darabokra vágott káposztát, egészen finomra aprítjuk. Összegyúrjuk a már előző este óta szójaszószban érlelődő darált hússal, sózzuk, borsozzuk. Kis korongokat formázunk nedves kézzel, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, majd ezt is kipanírozzuk és mindkét oldalát kisütjük.
Sajtos-darált húsos rántott finomság
Hozzávalók
- reszelt sajt (én füstölt sajtot és pannóniát használtam) tetszőleges mennyiségben
- 25 dkg darált hús (szintén pulyka)
- só, fehérbors
Elkészítés
A reszelt sajtot jól összedolgozzuk a darált hússal, ami a fenti szójaszósz-pácosnak a másik fele, sózzuk, borsozzuk. Ezt is kipanírozzuk majd kisütjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése