Teishoku - újratöltve

Először is, köszöntök mindenkit a LÓ évében! :)

Ma visszatérünk egy számomra kedves (és kimeríthetetlennek tűnő) témára.

Egy jó teishoku összeállítása szerintem igencsak közel jár a művészethez. Japánban persze sok olyan talán hétköznapinak tűnő tevékenység van, amit ma már a művészet témakörébe sorolunk, vegyük csak a virágrendezést (ikebana 生け花) vagy a teaszertartást (sadó 茶道). Az ember azt gondolná, hogy pár virágot összekötni vagy egy teát - csúnya szóval élve - "megfőzni" ugyebár mindenki tud. A hangsúly persze nem azon van, hogy tudjuk-e, hanem hogy hogyan tudjuk. A japánok tényleg a művészet szintjére emelték a főzést. Sokszor a szemünket kápráztatóan szépen, mégis mérhetetlenül egyszerűen tálalt ételeket látva legszívesebben hozzá se nyúlnánk, nehogy megbontsuk a gyönyörű látványt.

Mivel azonban ennivalóról beszélünk, személy szerint még mindig azt vallom, hogy elsődlegesen az íz legyen a középpontban, mert nézhet ki bármilyen jól egy étel, ha ehetetlenül rossz. Ha az ízekkel a megfelelő harmóniát elérjük, akkor jöhet a tálalás kérdése. Japán utaim során összegyűjtöttem egy kisebb étkészletnyi tálkát és tányérkát, mindig odafigyelve, hogy egymáshoz illő dolgokat vegyek, de mégse ugyanolyanból hatot. Itt Magyarországon talán kicsit drágább a japán edények beszerzése, mégsem kell egy vagyont kiadnunk, ha okosak vagyunk és kinyitjuk a szemünket. Több helyen is lehet ugyanis japános ihletésű, minimalista dizájnnal rendelkező edényeket venni. Például nem rég gazdagítottam kis gyűjteményemet új tálkákkal az Ikeából, egyszerű fehér és szép pasztell kék színekben, amik számomra nagyon jól képviselik a japános vonalat. (A sakura virágra hajazó motívumokkal ellátott alátétről már nem is beszélve.)

Tehát a teishoku. Múlt évben egyszer már volt hasonló összeállítás, ez most más jellegű lesz. Egy kicsit szembeállítottam a hideget a meleggel, a nyerset a főttel, az édeset a savanyúval. A három "fogás" mellé egyszerű rizst készítettem és az ázsiai boltban vett sárga pácolt jégcsapretket ettem (takuan 沢庵, aminek az elkészítését később olvashatjátok majd itt is, amikor a tsukemono-k hónapja lesz). 






Receptek


Szójaszószos csirkefalatok

Hozzávalók
  • 3 csirke felső comb
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
  • majonéz

Elkészítés

Első lépésben mossuk meg, csontozzuk ki és vágjuk falatnyi darabokra a combokat. (Én csirkecombot szoktam használni, mert nagyon finom a bőre és nem szárad ki annyira, mint a csirkemell.) Keverjük össze egy kis tálban a szójaszószt és a cukrot. Kevés olajon szép aranybarnára pirítsuk meg a csirkét, majd öntsük nyakon a szósszal. Addig főzzük, amíg szép sötét színű lesz a hús és jól átveszi a szószt. Amikor tálaljuk tegyünk rá a majonézt.


Japán krumplisaláta lazaccal

Hozzávalók
  • kb. 10-12 dkg lazac
  • fél dl fehér bor
  • 3 nagy fej krumpli
  • 3 vékony szál újhagyma
  • kevés kígyóuborka
  • 1 kisebb sárgarépa
  • majonéz (kb. egy nagy tubus)
  • tejföl (kb. egy nagyobb pohár, 330 gr.)
  • citromlé (1-2 tk), porcukor (1-2 tk)
  • só, bors

Elkészítés

A lazacot vágjuk fel nagyon apró darabokra, majd a borban egy tálkában tegyük be a mikróba, magas teljesítményen (700 W) egy percre. A krumplikat hámozzuk meg és tegyük fel főni sós vízben. Tegyük mellé az apróbb pálcikákra vágott sárgarépát is. A kígyóuborkát mossuk meg (aki szeretné meg is hámozhatja), vágjuk félbe és reszeljük le. Egy tálban készítsük el a tartárt (lehet a klasszikust is, én most tubusos majonézt használtam). A majonézt, a tejfölt, a citromlevet és a porcukrot (mindenből annyit, amennyire édesen vagy savanyúbban szeretjük a tartárt) elkeverjük és sózzuk, borsozzuk. Tegyük a megfőtt krumplit, répát és a lereszelt uborkát, majd a lazacot a majonézes tálba és jól dolgozzuk össze. Pár órára érdemes a hűtőbe tenni tálalás előtt, hogy az ízek jól összeérjenek.


Marinált lazac

Hozzávalók
  • kb. 10-12 dkg lazac
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 ek szójaszósz
  • kevés fokhagyma
  • 1 tk mirin
  • só, bors

Elkészítés

A lazacot még kicsit fagyott állapotban vágjuk fel kockákra. Egy kisebb tálban keverjük el a az olajjal a szójaszószt, a fokhagymát és a mirint. A hagymát vágjuk félbe, majd nagyon vékonyan szeleteljük fel. Tegyük nyersen a marinádhoz a lazacot és a hagymát, hagyjuk legalább egy napig a hűtőben. Hidegen fogjuk tálalni.

Jó étvágyat! :)




Megjegyzések