Tsukune húsgolyó

A tsukune a japán húsgolyó, amelyet hagyományosan japán szósszal készítenek. Japánban akár konzerv formában is találkozhatunk vele a szupermarketek polcain, nem is olyan rosszak (próbáltam), de azért a házilag készült húsgolyónál jobb még sincs! Most egy egyszerű alapreceptet mutatok be nektek, plusz a sukiyaki levest, amihez szintén nagyon jó ez a húsgolyó. Korábban már volt egy kalandunk a sukiyakival (képek itt), ez is hasonló lesz! Bármilyen húsból lehet készíteni, és természetesen az izesitésre is megannyi variáció létezik. Én most egy amolyan "egészséges" csirkehúsos verziót választottam.




Receptek

Húsgolyó japán szósszal

Hozzávalók (10-12 húsgolyóhoz)
  • kb. 25 dkg darált hús (én csirkehőst használtam)
  • kb. 10 dkg apróra vágott gomba (bármilyen jó, én aranytű gombát tettem bele)
  • 1 kisebb fej hagyma apróra vágva
  • kevés reszelt gyömbér
  • 2 shiso levél felaprítva (elhagyható)
  • 1 tojás
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 tk miso paszta
  • só, bors
  • kevés olaj a sütéshez

A szószhoz
  • 4 ek szójaszósz
  • 4 ek főző sake (száraz fehér borral lehet helyettesíteni)
  • 2 ek mirin
  • 3 ek cukor
  • 4 ek víz

Elkészítés

A húst, a gombát, a hagymát és a gyömbérrel, shiso levéllel egy tálban összekeverjük, beletesszük a szójaszószt, a miso pasztát, a tojást, és fűszerezzük, de vigyázzunk a sóval, mert a miso is sós általában. Tegyük be a hűtőbe kb. fél órára.
Egy serpenyőben hevítsünk kb. 2 ek olajat, és a masszából formázzunk körülbelül 3 cm átmérőjű golyókat. Nem baj, hogy ha nem teljesen kerekek, mivel elég lágy a massza, úgyis kicsit kilapulnak sütés közben. Kezdjük el sütni a golyókat, néha mozgassuk meg őket, hogy ne ragadjanak le. Ha minden oldaluk megsült kicsit, akkor mehetnek bele a szósz hozzávalói, a szójaszósz, a sake, a mirin, a cukor és a víz. Vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a serpenyőt és kb 15 percig hagyjuk főni a golyókat, várjuk meg, amíg a szósz jó sűrű lesz. Ha kész, akkor a szósszal együtt tálaljuk. Nagyon finom másnap obento-nak is rizzsel és egyéb okazu-val.




Sukiyaki ihletésű leves nabe tálban

Hozzávalók (4 főre)
  • 4 húsgolyó (nyersen)
  • 10 dkg gomba
  • 1 cs sült vagy bármilyen kemény tofu (8-ba vágva)
  • negyed fej kínai kel
  • shirataki vagy udon vagy üvegtészta
  • 2 dl szójaszósz
  • 2 dl sake
  • 6 ek cukor
  • 1,5 dl víz
 
Elkészítés

Egy nagyobb serpenyőbe vagy kerámia tálba (Japánban nabe-nak 鍋 hívják) öntsük bele a szójaszószt, a sake-t, a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és jól keverjük el. Kezdjük el melegíteni. A kerámia tálnál vigyázzunk, hogy alacsony lángon kezdjük el melegíteni, hogy el ne csattanjon.Ha felmelegedett a lé, akkor először a húsgolyókat tegyük bele óvatosan, vigyázzunk, hogy ne essenek szét. Kb. 8-10 percnyi főzés után tegyük bele a többi hozzávalót is. Megint főzzük úgy 10 percig. Fontos, hogy a fedő legyen főzés közben a serpenyőn vagy a tálon, mert akkor hamarabb megfő minden.
Ha kész, akkor 4 tálba szedünk egy-egy húsgolyót, két-két darab tofut, meg mindenből, ami a levesben van és mivel sukiyaki ihletésű, lehet belekeverni a végén a tálban egy nyers tojást is, egészen más ízt ad a levesnek!



Jó étvágyat! :)


Megjegyzések