A tél slágere, a jégcsapretek

Ha szezonális zöldségekről beszélünk, akkor a tél egyértelműen a daikonról, vagyis a jégcsapretekről szól Japánban. Ezt a vitaminokban igen gazdag téli zöldséget rengeteg módon elkészíthetjük, egyszerű levesbetét is lehet mondjuk az oden-ben (első recept a blogon), de sok tsukemono-ban, vagyis pácolt zöldségben is megtalálható. A mostani posztban kétféle receptet mutatok be. Az egyikben kirántjuk a jégcsapretket, a másikban nyersen pácoljuk, és bár ugyanaz a jégcsapretek, mégis annyira más ízvilágot kapunk, hogy akár egy étkezéshez felhasználhatjuk mindkettőt (pl. obento-ba, teishoku-ba).





Receptek

Rántott jégcsapretek

Hozzávalók (4 főre)
  • kb 3/4 jégcsapretek
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek sake
  • 1 ek mirin
  • 1 ek cukor
  • fél tk dashi por
  • 1 tojás
  • liszt, panírmorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A jégcsapretket meghámozzuk, majd körülbelül fél- vagy egy centis karikákra vágjuk és a szójaszószos, sake-s, mirin-es, cukros, dashi-s szószban puhára főzzük 10-15 perc alatt. Ha kihűlt, kipanírozzuk, és bő olajban kisütjük. Majonézzel és/vagy okonomiyaki-jellegű szósszal tálaljuk. Hidegen obento-ba is nagyon jó.

A rántott jégcsapretek a zöld virág alakú tálkán látható



Pácolt jégcsapretek

Hozzávalók
  • negyed jégcsapretek
  • 1 ek rizsecet
  • 1,5 ek cukor
  • kevés só

Elkészítés

A meghámozott jégcsapretket negyedeljük és a csíkokat egy uborka szeletelővel vékonyra szeljük. Egy kis lábasban megmelegítjük a rizsecetet, beletesszük a cukrot és a sót, ha felolvadt a cukor, levesszük a tűzről. Ha kicsit kihűlt, akkor a műanyagdobozba tett jégcsapretek szeletekre öntjük. Legalább egy napig a hűtőben hagyjuk érlelődni. Rántott vagy sült ételekhez nagyon passzol az íze és akár két hétig is eláll a hűtőben.

Pácolt jégcsapretek gyömbéres májjal és padlizsános sertéshússal


Jó étvágyat! :)

Megjegyzések